Sant Quirze Safaja

Un passeig per la poesia i la natura

Sant Quirze Safaja, és el poble situat més al sud del Moianès i compta amb una població de 677 habitants (segons dades Idescat 2023). El terme municipal fa poc més de 26 km2, que s’estenen enmig d’una zona muntanyosa envoltada de boscos de pi, roures, alzines i vegetació de ribera. Travessen el terme diversos torrents i rierols i també el riu Tenes. Al sud-est trobem els Cingles de Bertí amb l’impressionant cascada de Sant Miquel del Fai.

La natura és doncs, el principal patrimoni del poble: una natura exhuberant que ha provocat comparacions: és com una “petita Suïssa”, han escrit alguns. Passejant pels nombrosos corriols i dreceres que encara uneixen les cases de pagès, trobarem fonts, baumes, gorgs, conreus, etc., recorreguts plàcids per a gaudir de la fauna i la flora del Moianès.

El nucli del poble volta l’església parroquial, situada al casc antic, al capdamunt d’un espadat anomenat "La Molla". La resta d’habitatges estan repartits per la vall que forma el riu Tenes i en diferents urbanitzacions. És un poble tranquil, sec i fresc, on encara es pot gaudir de la típica gastronomia dels pobles de mitja muntanya. La Missa del gall, l’aplec de Pasqua, la diada dels patrons i la Festa Major d’estiu són els actes més tradicionals.

Els quatre elements de la natura s’uneixen a Sant Quirze Safaja per crear un espectacular paisatge: l’aigua que esculpeix formes capricioses a les roques; la terra que dóna vida a una vegetació salvatge; l’aire fresc que tallà l’alè; i el foc, que va donar calor als nostres avantpassats prehistòrics.

nllaç amb la web de l'ajuntament: http://www.santquirzesafaja.es

Darrera actualització: 06.03.2024 | 21:01
Darrera actualització: 06.03.2024 | 21:01