Ecomuseu del Moianès

 

 

Camins de pedra. Camins vells i savis, han vist traginar la pedra amunt i avall. L’han treta dels camps per fer-ne marjades i barraques de vinya, basses de molins i poues de gel.

Mans esforçades, expertes i endurides van saber aprofitar les lloses de qualsevol mida per aixecar-ne les construccions més diverses. Amb pedra seca es van fer les barraques de vinya per guardar les eines i trobar aixopluc en cas e pluja o de sol massa exigent. També amb pedra es van construir les poues de gel. Entre els segles XVIII i XX, el Moianès va ser un dels principals subministradors de barres de glaç natural als vaixells, peixateries, hospitals i fabricants de gelats barcelonins.

Parlem de les tombes megalítiques que ens han deixat els antics. Del delicat treball dels capitells que decoren el claustre de Santa Maria de l’Estany. O del disseny impecable de la mina que va dessecar uns aiguamolls insalubres davant del monestir. Amb pedra s’han fet moles de molins, tancats per al bestiar i taules de berenada en nombroses fonts. El Moianès està tenint molta cura del seu patrimoni. Els pobles, la indústria i les infraestructures han crescut en la mida justa. Les pedres antigues s’han respectat. I ara s’ensenyen i s’expliquen a través deL’ECOMUSEU DEL MOIANÈS.

Enllaç a la web de l'Ecomuseu: http://moianesturisme.cat/ecomuseu/

 

Veure el patrimoni en el seu lloc original - Patrimoni preindustrial.

L’ Ecomuseu del Moianès és un projecte territorial i transversal que té com a objectiu bàsic revaloritzar el patrimoni existent al Moianès i convertir-lo en un producte turístic cultural, mediambiental, social i econòmic per tal de generar activitat econòmica i nous llocs de treball en els deu municipis del Moianès.
Amb un espai geogràfic petit, com és el Moianès, podem veure totes les activitats econòmiques i els processos preindustrials, que es desenvolupaven al país al llarg dels segles XVII, XVIII i XIX, d’una forma global i completa com és l’ Ecomuseu: un museu de més de 300 km2 i amb més de 100 llocs vivitables.

Actualment, els espais visitables de l'Ecomuseu del Moianès són els següents: 

- Forn de la calç de Calders

- Esplugues a Castellcir

- Les Poues de la Ginebreda a Castellterçol

- El rentador de llana del Roquer a Castellterçol

- L'Espai Hemalosa a Santa Maria d'Oló

- La Mina de L'Estany a L'Estany

Preus: 

  • Per visitar Esplugues, les Poues de la Ginebreda, el rentador de la llana i l’Espai Hemalosa, el preu és de 3,00 € els adults i gratuït per als menors de 12 anys - mínim 10 persones, sinó 30€. Visites concertades trucant al 938301418
  • Per visites al Forn de la Calç, consultar horaris i disponibilitat a: www.cacis.cat
  • Per visites al Centre de Visitants i Mina de L’Estany el preu és: 3€/adult, 1 € de 8 a 17 anys i menors de 7 anys gratuït. Tarifes especials per a grups.  Consulta la web: viulestany.cat
Darrera actualització: 22.02.2023 | 11:46
Darrera actualització: 22.02.2023 | 11:46