La Diputació destina 424.000 euros al Moianès a la millora i manteniment de camins municipals

Dijous, 19 de de gener de 2017 a les 23:00

La Diputació de Barcelona destinarà 424.000 euros durant aquest mandat (2016-2019) a la millora i manteniment de camins municipals del Moianès. En concret, s’arranjaran 19 camins de deu municipis, que són els que han sol·licitat ajut del Programa complementari de millora i manteniment de camins.

Al Moianès, pels 19 camins que s’arranjaran hi circulen una mitjana diària de 1.457 vehicles que accedeixen a 26 nuclis de població aïllats, 147 masies disseminades i 80 accessos a explotacions agràries i ramaderes. Els conjunt de camins municipals comuniquen tant urbanitzacions com polígons industrials i disseminats rurals.

En la presentació del Programa, en aquest cas per a la comarca del Bages, realitzada a l'Ajuntament de Santa Maria d'Oló, el diputat d’Infraestructures viàries i Mobilitat, Jordi Fàbrega, ha remarcat que amb aquesta iniciativa «donem suport a l’assentament de la gent al territori, mantenint una infraestructura bàsica en la comunicació de molts municipis que garanteixen la mobilitat de la ciutadania i l'accés a l'economia productiva, en el cas de Bages i Moianès sobretot l’àmbit rural connectant 515 masies disseminades i 263 explotacions agrícoles i ramaderes», afirma el diputat Jordi Fàbrega.

A nivell global, el Programa complementari de millora i manteniment de camins està dotat econòmicament amb 11,2 MEUR, i se’n beneficaran 257 ajuntaments que són els que han demanat aquest ajut. En el conjunt del territori de la demarcació de Barcelona s’arranjaran 549 camins, que suposen uns 1.650 km i representen el 9 % del total de camins municipals d’aquest territori.

Gràcies a aquest programa es crearan 200 llocs de treball temporals durant l’execució de les obres, beneficant-se  més de 185.000 usuaris directes, que són els usuraris d’aquests camins. També amb aquests arranjaments, es millorarà l’accessibilitat a 900 nuclis de població aïllats, 4.400 masies disseminades i 3.200 explotacions agràries i ramaderes.

Les bases del programa

El programa de millora i manteniment de camins municipals té un pressupost d’11,2 MEUR per al mandat 2016-2019, a raó de 2,8 MEUR per any i amb un import màxim per municipi de 50.000 euros. Durant l’any 2016, els ajuntaments van demanar l’ajut per arranjar algun dels seus camins d’acord amb  uns criteris establerts com, per exemple, la urgència , ja sigui per reducció de riscos imminents, estabilització de talussos o restitució de la vialitat.

Entre els criteris que s’han tingut en compte a l’hora de donar aquests ajuts hi ha la connectivitat a nuclis disseminats, especialment en el cas d’accés a nuclis disseminats en l’entorn rural, la ràtio d’importància social  a partir dels quilòmetres de camins per 1.000 habitants, l’aportació econòmica municipal i la importància territorial dels camins en l’àmbit territorial municipal a partir de la ràtio de quilòmetres de camins per l’extensió quilòmetres quadrats del terme municipal.

*Adjuntem a la columna verda de la dreta un pdf amb la taula dels imports concedits als diferents municipis del Moianès i les principals actuacions.

Darrera actualització: 19.01.2017 | 23:03