"Viu l'Ecomuseu", aquest any a Santa Maria d'Oló

Dijous, 14 de novembre de 2019 a les 12:00

L’objectiu principal de la festa és donar a conèixer el projecte de l’Ecomuseu i difondre, promocionar i revaloritzar el patrimoni preindustrial de la comarca.

Estem preparant la Festa Viu l’Ecomuseu 2019 que enguany tindrà lloc al municipi de Santa Maria d’Oló el dissabte 16 i el diumenge 17 de novembre. L’objectiu principal de la festa és donar a conèixer el projecte de l’Ecomuseu del Moianès, que liderat pel Consorci del Moianès, pretén difondre, promocionar i revaloritzar el patrimoni preindustrial de la comarca.

Al llarg de tots aquests anys els principals espais on s’ha actuat han estat:

- Les Poues de la Ginebreda i el rentador de llana, a Castellterçol.

- La Mina i el Centre de Visitants, a L’Estany.

- Esplugues, a Castellcir.

- La Nau Vella de l’Hemalosa, a Santa Maria d’Oló.

- El camí ral de Vic a Manresa: Collsuspina – Moià – Calders.

La recuperació del patrimoni cultural i la seva difusió és vital, sigui des de la història oral o a través de la restauració d’elements patrimonials. Cal transmetre’l a les generacions futures i vetllar perquè no es perdi  en l’oblit.

El radial de l’Ecomuseu de Santa Maria d’Oló, a través de l’exposició “Oló a ritme de teler”, explica com el poble va passar de ser un indret preindustrial a nivell domèstic a una població totalment industrialitzada a partir de l’establiment de dues fàbriques tèxtils, Borràs i Hemalosa, que van canviar la vida dels olonencs. Durant la dècada dels vint, aquestes dues fàbriques van fer que s’establís la població de Santa Maria d’Oló i que en determinades èpoques fins i tot augmentés. Com si d’una colònia tèxtil és tractés, els dos propietaris de les fàbriques van impulsar nous serveis i infraestructures a la vegada que controlaven les iniciatives  promogudes.

En el marc de la Festa “Viu l’Ecomuseu” es vol donar valor al procés i a la indústria tèxtil de Santa Maria d’Oló, l’artesania i l’ofici de contramestre amb un seguit d’activitats relacionades amb el procés d’industrialització que ens permetran conèixer la història del poble.


Entre les activitats més destacades hi trobem:

- Tallers i exposició de peces elaborades amb fibres vegetals i llana:

  • Procés del treball amb cotó
  • Taller de teixir
  • Taller d’estampació. Plantes per fer tints
  • Taller de fer espardenyes
  • Demostració de patchwork
  • Taller i demostració de llatar pauma

- El Patrimoni Cultural, motor de dinamització territorial. Taula d’experiències, amb:

  • Pepa Subirats, responsable del Centre de desenvolupament rural del Museu de la Pauma, Mas de Barberans
  • Jordi Abella, Director de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu
  • Montse Vilalta, del Museu Centre d’intrerpretació de la Vall del Lord.

I a més a més: Btt, Caminada, Visita guiada a l’Espai Hemalosa,  animació infantil, esports d’aventura, dinar de cassola, concert...

Vine aquest cap de setmana a Santa Maria d’Oló i gaudeix de la Festa!!!

Darrera actualització: 14.11.2019 | 13:23