Pla d'Actuació Comarcal 2023-2026
El Pla d'Actuació Comarcal del Moianès 2023-2026 (PAC) és el full de ruta per a l'acció política i tècnica del Consell Comarcal del Moianès per als propers anys.
Elaborat des del consens i amb la participació dels òrgans de govern i dels ajuntaments de la comarca reflecteix la voluntat i el compromís de l'ens per portar a terme un conjunt d'actuacions que permetin afrontar la realitat i les necessitats del territori i aposta per impulsar noves formes d'abordar les polítiques comarcals i per contribuir a la millora dels models de gestió existents.
Procés participatiu Pla Estratègic (PEC) i Pla d'Acuació Comarcal (PAC)
El Pla d'Actuació Comarcal del Moianès emana del treball realitzat en el marc del Pla Estratègic Comarcal (PEC), en el qual, a través d'un procés participatiu segmentat en dues fases, s'han definit els Eixos Estratègics, els objectius estratègics per cada eix i els objectius específics per assolir-los, i s'han consensuat les actuacions que en formen part.
La primera fase del PEC va consistir en l'elaboració d'una diagnosi del territori en relació a la seva demografia, mercat de treball, teixit empresarial i sectors econòmics, en la identificació de nous models de gestió mancomunats com a generadors d'ocupació al territori i en un procés participatiu i consultiu (el Fòrum Estratègic per a la reactivació socioeconòmica del Moianès: Com t'agradaria que fos el Moianès del futur?) que va incorporar la participació de diferents agents de la comarca i la seva visió alhora de determinar l'estat actual de la comarca i detectar-ne vulnerabilitats i propostes de millora que han servit per identificar quins han de ser els objectius estratègics.
El procés participatiu es va dividir en tres actuacions que pretenien incidir sobre tres públics objectius de diferents nivells: nivell polític i tècnic, joventut i agents rellevants de la comarca de diferents àmbits (econòmics, socials, educatius...).
En el primer nivell, s'ha comptat amb la participació dels consellers/es del Consell comarcal i tècnics/iques de les diferents àrees. S'ha tractat d'un espai de treball intern que s'ha desenvolupat a través de reunions/sessions de treball amb cadascuna de les diferents àrees del Consell Comarcal.
En el cas dels joves, la participació s'ha plantejat com un espai participatiu obert i de caire transversal: Fòrum jove, amb sessions participatives obertes als i les joves on s'han debatut diferents àmbits d'interès (treball, habitatge, oci i lleure, territori, medi ambient, governança...).
Finalment, pel que fa als agents de la comarca, s'ha treballat en reunions temàtiques (teixit productiu, comerç, turisme, serveis a les persones, centres educatius, agents culturals,...) per detectar noves necessitats en el context del Covid19 i planificat actuacions per fer front a la nova realitat econòmica i social.
En una segona fase del procés d'elaboració del Pla Estratègic Comarcal i del Pla d'Actuació Comarcal, s'ha obert un espai de participació adreçat al personal polític i tècnic del Consell Comarcal i Consorci del Moianès i dels ajuntaments de la comarca: el Fòrum Polític local i comarcal, per definir de manera consensuada i en col·laboració amb els municipis: la visió, els valors i l'objectiu general de l'estratègia del Pla, revisar i ampliar els eixos estratègics proposats en la primera fase i incorporar millores als serveis, projectes i obres i inversiosn que contempla el Pla d'Actuació Comarcal.
En aquest procés participatiu s'han realitzat un total de 4 sessions participatives, una general on s'ha treballat la revisió i millora de la visió i de l'objectiu general i els objectius estratègics i s'han identificat els valors, i tres sessions més temàtiques per treballar la millora de l'objectiu estratègic i els objectius específics i les millores dels serveis, projectes i inversions de les següents temàtiques:
- Serveis a les persones, educació, cultura i teixit associatiu
- Promoció econòmica
- Territori, medi ambient, mobilitat, habitatge, urbanisme, canvi climàtic, planificació territorial, infraestructures i equipament.
Finalment, s'ha fet una darrera i quarta sessió de retorn per explicar les aportacions recollides en les 3 sessions anteriors, i que s'han incorporat al present PAC.